Saturday 15 October 2011

Περπατώντας στην Κοπεγχάγη

Μιλούμε φυσικά για την όμορφη πρωτεύουσα της Δανίας, που σαν καθωσπρέπει σκανδιναβική πόλη, δεν έσιει καθόλου αέρα μεγαλούπολης. Αντίθετα εν πολλά γραφική, τζαι το χειμώνα με τα χιόνια γίνεται παραμυθένια. Αν θέλεις όμως πραγματικά να την απολαύσεις, νομίζω εν καλλύτερα να την επισκεφτείς κάπου στον Μάη ή τον Ιούνη. Ο καλός καιρός τζαι οι τεράστιας διάρκειας μέρες, θα σου επιτρέψουν να την απολαύσεις με την ησυχία σου. 
Κατέβα στο κέντρο τζαι περπάτα στους δρόμους της πόλης. Πέρνα από την πλατεία του δημαρχείου και μπες στα σοκάκια. Το κάθε ένα τους έσιει τζαι κάτι να σου προσφέρει τζαι εν γεμάτα με όμορφα κτίρια, κόσμο, χρώματα, ζωή. Διάσχισε τα έναν ένα. Κοίτα τες μικρές γραφικές εκκλησίες τζαι τες πλατιούες με πράσινο και παγκάκια. Τούτη την περίοδο θα συναντήσεις τζαι ωραίες υπαίθριες αγορές τα πρωινά σε κάποιες που τες πλατείες, τζαι ειδικά τα Σάββατα, με γλυκά, φρούτα, ρούχα ή κοσμήματα. Μεν παραλήψεις να περάσεις και που τα μουσεία της. Στο κέντρο θα έβρεις πολλά μουσεία, τζαι για όλα τα γούστα. Εν ίσως που τα πιο ενδιαφέροντα τζαι «ζωντανά» μουσεία που θα επισκεφτείς. Το σίουρο ενι πως έν θα τα βαρεθείς. Προχώρα προς το Nyhavn, το «νέο λιμάνι» τζαι περπάτα στην αποβάθρα. Χάζεψε τον κόσμο, το κανάλι, τα χρωματιστά σπίτια.
Σκέφτου πως σε ένα που τζίνα έζησε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Λλίο παρακάτω, στην άκρη του λιμανιού, εννα συναντήσεις τζαι τη μικρή γοργόνα του, που περιμένει. Πέρνα τη γέφυρα τζαι συνέχισε προς το μεγάλο παλιό φρούριο. Κάμε τη βόλτα σου, κοίτα τη θέα στο κανάλι, τον ανεμόμυλο τζαι τα κανόνια. Συνέχισε προς το Παλάτι Rosenborg τζαι χαλάρωσε στο μεγάλο όμορφο κήπο, όπου οι ρυθμοί κινούνται αργά. Χάζεψε τους ανθρώπους που χορέφκουν, διαβάζουν ή παίζουν, απολαμβάνοντας το παγωτό σου. Το πράσινο γρασίδι, ο ήλιος, τα πουλιά, οι μουσικές, τα χρώματα κάμνουν σε να φκεις για λλίο που την πραγματικότητα τζαι να νομίζεις πως ο χρόνος εσταμάτησε. Η μέρα εξάλλου εν μεγάλη, τζαι διά σου όρεξη τζαι ενέργεια να κάμεις πολλά.
Τζαι μετά όμως, άμαν τελικά έρτει η νύχτα, η πόλη εξακολουθεί να εν γεμάτη φώτα τζαι ζωή. Οι δρόμοι εν τζαι τωρά γεμάτοι κόσμο και μουσική. Αν περάσεις που το Τίβολι, ανέβα στο Golden Tower να απολαύσεις τη θέα, με το κέντρο της Κοπεγχάγης να απλώνεται στα πόδια σου. Ίσως πετύχεις τζαι μια που τες παραστάσεις στο θέατρο του κήπου. Ή πέρνα που την Όπερα, με το μοντέρνο κτίριο πάνω στη θάλασσα, που τη νύχτα γίνεται ακόμα πιο όμορφο. Μπορείς φυσικά τζαι να μείνεις στους πεζόδρομους για να απολαύσεις την μπύρα σου σε μια που τες πολλές παμπ. Η νύχτα στην Κοπεγχάγη, όπως τζαι η μέρα προσφέρει πολλά να κάμεις τζαι να δεις. Τζαι σίουρα εν μια που τες πόλεις που σε κάμνει να θέλεις να μείνεις. Να ξυπνάς το πρωι, να πιάννεις το ποδήλατο σου τζαι να βολτάρεις, ανάμεσα στον κόσμο τζαι δίπλα που τη θάλασσα. 

4 comments:

  1. θέλω πιο μεγάλες φωτογραφίες τζαι λεπτομέρειες για κάποιο μουσείο!

    κατά τα άλλα θενξ για το ποστ, εγώ θέλω να πάω γενικά σε κάποια σκανδιναβική χώρα, αλλά θέλω πρώτα να πάω σε άλλα ντεστινέισιονς που τα ξέρω τζαι ήδη νοιώθω να μου λείπει κάτι που εν τα ξέρω...

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραίο κείμενο. Μπράβοοοοο!!
    Αρέσκει μου και μένα πολλά η Κοπεγχάγη. Ειδικά τζιαμέ στο λιμανάκι, εν σαν το παραμύθι που τα καλά.
    Κοντά (σχετικά) αν δεν κάμνω λάθος εν και το κάστρο του Άμλετ και επίσης έξω που την πόλη έχει ενα μουσείο μοντέρνας τέχνης που εν δίπλα στη θάλασσα,πολλά ωραίο και αν θυμούμε καλά έχει και ένα μουσείο με κέρινα ομοιώματα αλλά νομίζω εν σκηνές που παραμύθα που είναι. Εν είμαι σίουρη γιατί σε τούτο επήα που ήμουν μωρό.
    Αα και πολλά σημαντικό εν η χώρα των ολ-σταρ. Έχει απίστευτα πολλά σχέδια σε ούλλα τα καταστήματα.

    ReplyDelete
  3. Μούνλαϊτ να πάεις σε σκανδιναβική χώρα σίουρα.. θέλω πολλά να ξαναπάω! Όντως για τα μουσεία εσήκωννε να γράψω πολλά παραπάνω.. ήταν όμως να παρασηρθώ τζαι να γράφω ακόμα :p Μαριλού, έσιεις δίκαιο για το κάστρο και το μουσείο. Τζαι το μουσείο που λαλείς απ' ότι εκατάλαβα, εν τζίνο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σε ένα που τα δρομάκια στο κέντρο, που έσιει μέσα σκηνές που παραμύθια του. Πράγματι πολλά όμορφο. Γεννικά 2-3 μουσεία τζιαμέ εν απίστευτα. Τζίνα των ρεκόρ Γκίνες και του Believe it or not εν αξέχαστα. Interactive τζαι με πολλά ενδιαφέροντα πράματα. Σηκώννει να κάμουμεν άλλο ποστ, μόνο για τα μουσεία της Κοπεγχάγης νομίζω! :p

    ReplyDelete
  4. Καλοτάξιδοι εσείς και το blog σας

    ReplyDelete