Thursday 3 November 2011

Λαβ Σικάγο (παρτ 1)



Το ταπεινό τζαι τίμιο τουτο μπλογκ τζαι η ιδιοκτήτρια του, αποφασίσαν να αρχίσουν μιαν εκστρατεία δημιουργώντας τον συνδεσμο ΠΕΕΣ (Παγκυπρια Εκστρατεία Επίσκεψης Σικάγου) που με μόττο το "Λαβ Σικάγο" εχει στόχο την προωθήση του Σικάγου ως προορισμό κυπραίων επιστεπτών. Ως "τοπακας" πλέον που μετρω πλέον >10 χρόνια σε αυτη τη πόλη, νοιωθω υποχρέωση μου να ηγηθώ του κινήματος. 

Καταρχάς ξεχάστε τες προκαταλύψεις τζαι τες ατυχείς δηλώσεις των κυπριακών δελτίων ειδήσεων στυλ "Σικάγο έγινε η Λεμεσός" ή για παρατσούκλια όπως Αλ Καπόνε, τζαι ακολουθείστε με σε μια περιήγηση στο όμορφο Σικάγο.

Το Σικάγο, με 2.7 εκατ. πλυθυσμό, είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη των ΗΠΑ, μετά την Νέα Υόρκη τζαι το Λος Άντζελες. Βρίσκεται στην πόλη του Ιλλινόις (με το τελικο ς να μεν προφέρεται, άρα λαλουμε Ιλλινόι) τζαι σε αντιθεση με την αντίληψη που υπάρχει, δεν είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας. Η πρωτεύουσα είναι το Σπρινγκφιλντ, που εν η τρίτη σε πληθυσμό πόλη του Ιλλινόις, με ~120,000. To Ιλλινόις είναι η πέμπτη σε πληθυσμο πολιτεία των ΗΠΑ, με περιπου 13 εκατ.

Το Σικάγο επισήμως ανακυρήχθηκε  πόλη το 1837. Το 1870 η πόλη κάηκε σχεδόν ολοσχερώς τζαι εξαναεχτίσηκε τζαι είναι η πόλη που είναι σήμερα.


Ο ένας εκ των 2 μίνι "παρθενώνων" στο
ΓκρικΤάουν. Ειπα να μεν βάλλω τον άλλο με το
αγαλμα της Αθηνάς δίπλα για να μεν σας
ερτει του μάτς....
Ενα που τα πιο ωραία στοιχεία της πολης για μένα τουλάχιστον είναι η πολυεθνικότητα.  Το 1/3 του πληθυσμου είναι μπλακ ορ Αφρικαν Αμέρικανς , το 1/3 είναι άσπροι ορ Caucasians, τζαι το άλλο 1/3 εν Hispanics, Ασιάτες, κτλ. Το καλό της πόλης ειναι οτι δεν νοιώθεις ξένος, γιατί πολυ απλά εν ουλλοι ξένοι! Εν νοιωθεις διαφορετικός, γιατι εν ουλλοι διαφορετικοι. Εσhει ότι χρωμα/φυλη κτλ θέλεις τουτη η πόλη. Παλια η πόλη ήταν χωρισμένη σε γκέτο αλλά τωρα τα παραπάνω δεν υπάρχουν πλέον. Υπάρχουν φυσικά τζαι η έθνικ γειτονίες, όπως το ΤσάιναΤάουν με τα κατσουβέλικα παντου, το Λίτολ Ίταλι με μακαρονάδες τζαι λουκάνικα, το Γκρικτάουν με τους κιτς μίνι παρθενώνες, το Ιντιαν τάουν που μυρίζει κάρυ τζαι στα καταστήματα παζαρεύκεις, κτλ κτλ... Φυσικά υπάρχουν φοητσιάρικες περιοχές που πέφτει πιστολίδι, αλλά αν δεν περάσεις που τζείνες τες γειτονιές, εν θα δεις κάτι που δεν θα εθωρες σε μια οποιαδήποτε άλλη πόλη του κόσμου.


Το κέντρο της πόλης εν ωραιότατο.


The Chicago Bean κάτω στο κέντρο 
Το Σικάγο εν πάνω στην λίμνη Μισhιγκαν
τζαι τους ουρανοξύστες που την λίμνη
τους χωρίζουν κατι καταπράσινα πάρκα.
Το νέο τεράστιο άγαλμα της Μέριλυν Μονρό
εξω απο τα γραφεία της γνωστής
εφημερίδας Chicago Tribune.
Το Buckingham Fountain πανω στην λίμνη
το όποιο μερικοι θα θυμάστε που τους
τίτλους έναρξης της σειράς Married with
Children.
Στο Σικάγο βρίσκετε το Σίαρς Τάουερ
(το οποιο τωρα ονομάζετε Γουίλις τάουερ
αλλά κανένας εν το λαλεί έτσι), το οποίο
είναι το πιο ψιλό κτηριο στις ΗΠΑ.
Το καλυτερο ξενοδοχείο των ΗΠΑ βρίσκετε επίσης στο Σικάγο και συγκεκριμένα τυχάνει να είναι το διαμέρισμα της Πρασινάδας όπου η διαμονή είναι δωρεάν τζαι περιέχει τζαι κομπλιμένταρι καπηρουδες με γάλα για πρωινό. 

Ελπιζω με τουτο το πρώτο μέρος του αφιερωματος τζαι τες λίο πιξελέιτετ φωτογραφίες, να άρχισα να σας πείθω οτι αξίζει να επισκεφτείτε τουτη την πόλη! :)

2 comments:

  1. Αχ και ξύνεις πληγές τωρά :ρ Θέλω πολλά να πάω Αμερική γεννικότερα τζαι η περιγραφή σου για το Σικάγο κάμνει με να θέλω ακόμα παραπάνω!

    ReplyDelete
  2. Να κοπιάσεις όποτε θέλεις! :)

    ReplyDelete